Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków.
Ogórki kanapkowe są przepyszne!
Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie.
Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,
Składniki:
- 4 kg. ogórków
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- gorczyca
- kolendra
- ziele angielskie
Składniki na słodko octową zalewę:
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 6 szklanek cukru
- 1 łyżka kurkumy
Ogórki umyłam.
Pokroiłam je w podłużne plastry.
Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
Przestudziłam.
Zalałam mieszanką ogórki.
Odstawiłam na około 3 godziny.
Po trzech godzinach odlałam sok który puściły.
Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków.
Im ciaśniej tym lepiej.
Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,
po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
Do garnka wlałam składniki do zalewy.
Wodę, ocet i cukier.
Wsypałam łyżkę kurkumy.
Zagotowałam.
Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki.
Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut.
Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Smacznego!
Polecam inne przetwory z ogórków: