Pulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-)
Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami.
Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka
- 1 szt. cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1 szt. jajka
- 2-3 łyżki tartej bułki
- ok.5 łyżek mleka
- sól,pieprz
- ok.2-3 łyżek chrzanu
- sporo świeżego koperku lub zielonej pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej
- masło
- ziele angielskie,liście laurowe
- bulion
Mięso zmieliłam.
Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam.
Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku.
Dodałam je do mięsa.
Wsypałam tartą bułkę.
Dodałam mleko i jajko.
Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki.
Formowałam z mięsa małe kuleczki.
Możecie od razu je gotować.
Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam.
Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,
liście laurowe i wlałam bulion.
Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek.
Następnie chrzan.
Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam
mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna)
a następnie dolałam śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów.
Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe.
Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną,
bądź wedle uznania z makaronem.
Smacznego!