Salsa z pieczonego bakłażana,
duszonych pomidorów
z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.
Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.
Składniki:
- bakłażan
- jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory
- dwa ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oregano
- sól
- czarny świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- grzanki
Bakłażana obrałam ze skórki.
Pokroiłam na plasterki.
Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.
Przy użyciu ręczników papierowych- wytarłam jego nadmiar.
Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.
Pomidory obrałam ze skórki.
Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni.
Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.
Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części i
dodałam do pomidorów.
Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.
Pokroiłam je i dodałam do sosu.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Można użyć blendera i wszystko zmiksować.
Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i
posmarować je naszą salsą.
Smacznego!