Uwielbiam jesień za warzywa.
Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania.
Składniki do kurczaka:
- pierś z kurczaka
- pasta curry
- kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru
- 3-5 ząbków czosnku
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka kurkumy
- olej
Składniki do sosu:
- opakowanie gęstego greckiego jogurtu
- listki świeżej mięty
- 2-3 kiszone ogórki
- kawałek sera typu feta
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sporo świeżego koperku
- ząbek czosnku
Warzywa:
- 3 szt.marchewki
- 1 szt.pietruszki
- 1 szt.małej cukinii
- 1szt.średniej czerwonej papryki
- parę różyczek kalafiora
(możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw)
- tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie
- sos sojowy
- sól
- czarny pieprz
- kawałek swieżego korzenia imbiru
Zacznijmy od piersi z kurczaka.
Pokroiłam je na cienkie paseczki.
Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy.
Wlałam sos sojowy i olej.
Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw.
Obrałam marchewki i pietruszkę.
Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki.
Pokroiłam je w cienkie talarki.
Do cukinii dodałam starty imbir.
Podsmażałam kolejno w woku na oleju:
marchewkę z pietruszką a następnie
dodałam pokrojoną czerwoną paprykę.
Wsypałam przyprawy.
Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora
i plasterki cukinii.
Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko.
Dolałam również sosu sojowego.
Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka.
Przełożyłam go na rozgrzany olej.
Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.
Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje
poniższy jogurtowy sos.
Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki.
Nadmiar soku - odcisnęłam.
Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty.
Następnie do miseczki powędrował jogurt i ser feta.
Wsypałam koperek i starłam czosnek.
Można dodać dla zaostrzenia smaku świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki zmiksowałam.
Gdy wszystko już bedzie gotowe - ugotujcie ryż
i życzę smacznego!