Mamy zimę a jak jest zimno ...
to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta.
Proponuję więc dziś zapiekankę ziemniaczaną.
Składniki:
- około 1 kg.ziemniaków
- kilka plasterków wędzonego boczku
- kawałek kiełbasy
- por
- śmietana
- 1 szt jajka
- mozzarella
- sos pomidorowy
- kawałek sera pleśniowego np.lazur
- parę suszonych pomidorów w oleju
- pasta curry
- 5 ząbków czosnku
- przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek,sól i pieprz
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki.
Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek,
następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki.
Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków,
majerankiem i słodką czerwoną papryką.
Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę.
Można również podsmażyć cebulę.
Ja użyłam zamiast niej pora.
Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam
koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory).
Następna warstwa to pokrojony drobno por.
W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka,
pokrojonych suszonych pomidorów,
trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli.
startej mozzarelli,
pokruszonego sera pleśniowego np.lazur
Polałam sosem warstwę z pora.
I ponownie warstwa ziemniaków,kiełbasy i pora.
Na wierzch polałam pozostały sos serowy.
Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika
na około 30-40 minut w temp.180 stopni.
Smakowała rewelacyjnie!
Smacznego!
2 komentarze:
Właśnie za chwilę wyjmę z piekarnika :-D
Tego przepisu wlasnie szukalam,czyta sie pysznie i pewnie tak smakuje ,jutro zabieram sie za gotowanie....dzieki
Prześlij komentarz