niedziela, 16 stycznia 2011

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA



Mamy zimę a jak jest zimno ... 
to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta.

Proponuję więc dziś zapiekankę ziemniaczaną.

Składniki:
  • około 1 kg.ziemniaków
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • kawałek kiełbasy
  • por
  • śmietana
  • 1 szt jajka
  • mozzarella
  • sos pomidorowy
  • kawałek sera pleśniowego np.lazur
  • parę suszonych pomidorów w oleju
  • pasta curry
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek,
    sól i pieprz

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i  obrałam ze skórki.
Na dno żaroodpornego naczynia ułożyłam wędzony boczek,
następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki.

Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, 
majerankiem i słodką czerwoną papryką.



Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę.
Można również podsmażyć cebulę.
Ja użyłam zamiast niej pora.



Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam
koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory).


Następna warstwa to pokrojony drobno por.


W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka,



pokrojonych suszonych pomidorów,
trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli.



startej mozzarelli,


pokruszonego sera pleśniowego np.lazur



Polałam sosem warstwę z pora.
I ponownie warstwa ziemniaków,kiełbasy i pora.
Na wierzch polałam pozostały sos serowy.


Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika 
na około 30-40 minut w temp.180 stopni.


Smakowała rewelacyjnie! 
Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

super blog :)

Anonimowy pisze...

Właśnie za chwilę wyjmę z piekarnika :-D

Anonimowy pisze...

Tego przepisu wlasnie szukalam,czyta sie pysznie i pewnie tak smakuje ,jutro zabieram sie za gotowanie....dzieki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...