sobota, 21 maja 2011

TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM

Tarta z francuskiego tarte

Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej.
Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia,
które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone.
Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.




Polecam również przepisy na tarty:

















 

Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie.
Ja proponuję poniższe:

Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2-4 łyżki wody
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • marchewki
  • brokuły
  • kukurydza
  • wędzony boczek
  •  jeden pomidor
  • sery feta,mozzarella
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto,





owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki.
W tym czasie podgotowałam warzywa i
 usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek.
Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora.
W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,
 startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy.
Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem,
ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika
 do 200 stopni na 10-15 minut.


Następnie  na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę 


boczek, pomidora,kukurydzę.


Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem
z jajek i śmietany i serów.



Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut.
Oczywiście możecie użyć innych składników.
Ja będę komponować  i próbować przyrządzać tarty z różnym nadzieniem
 i na pewno nie omieszkam wam ich opisać.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam tart na słono, mogła bym jeść je codziennie. Świetne przepisy, na pewno kilka sprawdzę
    paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna autorko bloga...

    Obejrzałem zdjęcia... zrobiłem się głodny... bardzo głodny :)

    Przepis wypróbuję z pewnością, bo moje oczy zrobiły się baaardzooo głodne... ;)

    pozdravki
    Damian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Damianie,
      Napisz jak Ci wyszło?;-) Smacznego i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
      Pozdr. Iga

      Usuń