Tarta z francuskiego tarte
Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej.
Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia,
które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone.
Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.
Polecam również przepisy na tarty:
Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie.
Ja proponuję poniższe:
Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 2-4 łyżki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- marchewki
- brokuły
- kukurydza
- wędzony boczek
- jeden pomidor
- sery feta,mozzarella
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- gałka muszkatołowa
- oregano
- tymianek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto,
owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki.
W tym czasie podgotowałam warzywa i
usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek.
Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora.
W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,
startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy.
Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem,
ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni na 10-15 minut.
Następnie na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę
boczek, pomidora,kukurydzę.
Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem
z jajek i śmietany i serów.
Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut.
Oczywiście możecie użyć innych składników.
Ja będę komponować i próbować przyrządzać tarty z różnym nadzieniem
i na pewno nie omieszkam wam ich opisać.
Smacznego!
uwielbiam tart na słono, mogła bym jeść je codziennie. Świetne przepisy, na pewno kilka sprawdzę
OdpowiedzUsuńpaulina
Szanowna autorko bloga...
OdpowiedzUsuńObejrzałem zdjęcia... zrobiłem się głodny... bardzo głodny :)
Przepis wypróbuję z pewnością, bo moje oczy zrobiły się baaardzooo głodne... ;)
pozdravki
Damian
Damianie,
UsuńNapisz jak Ci wyszło?;-) Smacznego i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
Pozdr. Iga