Proste i szybkie ciasto czekoladowe.
Nie ma w nim mąki, są za to zmielone migdały.
Szybkie w wykonaniu i jeśli lubicie czekoladę to koniecznie musicie go upiec.
Składniki:
- 300g gorzkiej najlepiej 70% czekolady ( trzy tabliczki )
- 250g masła (jedno opakowanie)
- 160g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 7 szt. jajek
- 100g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 laska wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- masło i mąka do tortownicy
Zacznijmy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej rozkruszonej czekolady.
Mieszałam aż pięknie się rozpuściła.
Dodałam do rozpuszczonej czekolady masło.
Zdjęłam miskę z kąpieli wodnej, wymieszałam masło z masą
i odstawiłam do ostygnięcia.
- Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.Teraz pora na jajka.Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.Do nich dosypywałam cukieri ucierałam na białą masę.Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady.Należy dokładnie połączyć obie masy.Kolej na migdały.Można je obrać ze skórki.Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi.Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) iwsypałam je do ciasta.Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodającszczyptę soli a pod koniec cukier puder.Ubite białka dodałam do ciasta.Ubite białka wymieszałam z czekoladą na gładką masę.Formę do ciasta 30cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką.Przelałam do niej masę czekoladową.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.Piekłam około 40 minut (najlepiej z termoobiegiem)
Gdy przestygło posypałam je cukrem pudrem.
4 komentarze:
Ciasto wygląda genialnie i na pewno tak smakuje.
Wygląda przepysznie, muszę spróbować, bo uwielbiam czekoladę!
Pozdrowienia!
http://lenoxja.blogspot.com/
Wspaniałe ciacho ! :)
Skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)
Prześlij komentarz