poniedziałek, 5 grudnia 2016

KOKOSANKI



Pyszne,  mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
Dla osób lubiących kokos wprost idealne.





Składniki:
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 8 białek
  • 120 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny


Z 300 g cukru odsypałam 100 g 


i wsypałam do podgrzanego masła.


Podgrzewała i mieszałam aż cukier się nie rozpuścił.


Teraz główny składnik, czyli 400 g wiórków kokosowych.


Wsypałam je do masła, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.


Do miski wbiłam białka.



Ubiłam je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypałam pozostałe 100 g cukru, 
mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.



Do wiórków kokosowych dodawałam stopniowo pianę.



Delikatnie wszystko wymieszałam i tak powstała nasza masa na kokosanki.


Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Łyżeczką nakładałam porcje masy na papier.


  

Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut.





Smacznego!

Zapraszam również na 
CIASTECZKA KOKOSOWE


2 komentarze:

Mawi pisze...

Uwielbiam kokosanki! :) A ten przepis bardzo przypomina mi przepis mojej babci :) Tylko z tego co pamiętam babcia dodawała trochę mniej cukru. Ale to głównie ona zaraziła mnie pasją do pieczenia wszelkiej maści słodkości :)

Robert Kozłowski pisze...

Doświadczenie mi podpowiada, że kokosu nigdy za dużo. :) A kokosanki kojarzą mi się ze szkołą średnią, kiedy kupowało się takie w sklepiku obok. Słodkie były bardzo i może aż za bardzo, ale sentyment robi swoje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...