piątek, 27 lipca 2012

SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII



Salsa z pieczonego bakłażana,
duszonych pomidorów
z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.

Idealna do zapiekanek, lekka, zdrowa i pyszna.


Składniki:
  • bakłażan
  • jeden duży lub dwa,trzy małe pomidory
  • dwa ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oregano
  • sól
  • czarny świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • grzanki

Bakłażana obrałam ze skórki.
Pokroiłam na plasterki.
Posoliłam i odstawiłam aż oddał sok.
Przy użyciu ręczników papierowych- wytarłam jego nadmiar.



Podsmażyłam go na patelni na złoty kolor.  


Pomidory obrałam ze skórki.
Pokroiłam w kostkę i smażyłam na oleju na patelni.



Dodałam przyprawy,starte ząbki czosnku i dusiłam aż nadmiar sosu odparował.



Usmażone plasterki bakłażana pokroiłam na mniejsze części i
dodałam do pomidorów.



Z mojego pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.




Pokroiłam je i dodałam do sosu.



Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku.
Można użyć blendera i wszystko zmiksować.





Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i
posmarować je naszą salsą.
Smacznego!




5 komentarzy:

Unknown pisze...

Uwielbiam takie smaki! Rewelacja!

JustInka pisze...

Już widzę że mi się spodoba :)
Na pewno "ukradnę" Twój przepis. Ale pewnie bez obaw, na pewno z odnośnikiem do Twojej strony :)
Na pewno pychota. Już mi ślinka cieknie.

krzyżak pisze...

bakłażany niestety nie udają mi się w moim ogródku, a kupnych wolę nie jeść, ale inne przepisy - ok.!

Gazela pisze...

Super przepisy ! zapraszam do mnie ! ;)

kobieta pisze...

musi pięknie pachnieć :)
moja bazylia wygląda przy Twojej jak marniaczek ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...