Leczo jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa.
Jest ich teraz pełno.
Piękne, świeże, kolorowe jak wszystkie kolory lata.
Już za nim tęsknię...
Korzystajmy więc z jego darów.
Już za nim tęsknię...
Korzystajmy więc z jego darów.
Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów.
Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory.
Jest to lekkie danie wegetariańskie.
Można je podawać samodzielnie, z ryżem jak i dodatek do potraw mięsnych.
Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem.
Dla lubiących ser, polecam posypać przed podaniem startym parmezanem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 250 g świeżej dyni
- 2 pomidory
- 1-2 papryki ( mogą być różne kolory)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnki
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowałam składniki.
Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki.
Pozbyłam się szypułek i pestek.
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek.
Dodałam paprykę.
Zwiększyłam ogień i smażyłam przez około 5 minut.
Następnie dodałam dynię.
Kolej na cukinię
i bakłażana.
Dusiłam wszystko około 10-15 minut.
Wsypałam zioła i przyprawy.
Na koniec dodałam pokrojone w kostkę pomidory.
Wlałam własnej roboty, domowy przecier pomidorowy.
Gotowałam jeszcze wszystko przez około 5 minut.
Smacznego!
1 komentarz:
Pięknie się prezentuje, tyle ładnych kolorków :)
Pozdrawiam ciepło !
Prześlij komentarz