wtorek, 14 czerwca 2016

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ


Gołąbki z kaszą gryczaną,
 czerwoną fasolą i pieczarkami 
są ciekawą propozycją dla wegetarian.
Zdrowe, lekkie i bezmięsne.
Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników.
Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym.
Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby.



Składniki:
  • główka kapusty włoskiej
  • około 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • około 250 g kaszy gryczanej
  • 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • ulubione zioła
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej lub masło do smażenia

Zacznijmy od uprażenia kaszy gryczanej.
Na 1 miarkę kaszy wlałam 2 wody.
Posoliłam i gotowałam aż się uprażyła.
Przykryłam ją ściereczką i odstawiłam na bok.


Z kapusty włoskiej wycięłam głąb i podgotowałam ją przez około 15 minut.
 

Następnie, kolejno zdejmowałam z niej miękkie liście.
Z każdego odkroiłam twarde części.


Na maśle lub oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodałam pokrojone pieczarki, sól i pieprz.
Poddusiłam wszystko przez około 10 minut.


Przełożyłam do miski.


Kolej na czerwoną fasolę.


Wsypałam ją do malaksera i zmiksowałam na gładką masę.
Fasola oprócz oczywiście smaku spowoduje,że farsz będzie bardziej zwarty i kleisty.


Przełożyłam ją do pieczarek.


Posiekałam zieloną pietruszkę


i wsypałam do miski.


Ostatni składnik, to uprażona wcześniej kasza gryczana.
Doprawiłam wszystko solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszałam.



Mając już farsz i liście kapusty, pozostało już tylko zawijać nasze gołąbki.



Na dno dużego garnka położyłam 2-3 liście kapusty.
Następnie kolejno układałam w nim gołąbki.


Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz.
Do połowy garnka wlałam wywar warzywny.
Można też oczywiście zamiast niego wlać wodę.
Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę.
W połowie gotowania wlałam przecier pomidorowy.
Można sos zagęścić, dodając 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.


Smacznego!

Polecam również:



2 komentarze:

Melvit pisze...

Szukałam właśnie takiego przepisu! Moja mama często przyrządzała takie gołąbki z kaszą i bardzo mi smakowały. Muszę wypróbować ten przepis!

GM detox pisze...

Ciekawy przepis. Jeszcze nie bylo okazji go sprawdzić, ale naprawdę brzmi dość zachęcająco.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...