Specjał z Chorwacji!
500 dkg zmielonego mięsa wieprzowego
wymieszałam z drobno pokrojoną,
podsmażoną w kostkę cebulą.
Dodałam trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
trochę więcej niż pół paczki przyprawy do cevapcici,
sól, pieprz, słodką paprykę i ze trzy łyżki oleju.
jajko
Można również dodać kilka kropel magii i sosu Tabasco.
Wszystko dobrze wymieszałam przez około
15 minut i odstawiłam na godzinę do lodówki.
Z mięsa uformowałam nieduże,podłużne kotleciki,
które nadziałam na patyczki do szaszłyków.
Układałam na rozgrzanej patelni grillowej i smażyłam około 10 minut często
obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę.
Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu.
Można je podawać z surówkami i sosem typu tzatziki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz