sobota, 21 sierpnia 2010

PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ


.
Dwie nieduże cebule kroję w kostkę  i podsmażam na patelni,
pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku.


30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę
 wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano.
Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.


Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek.


Można też wydrążyć i nafaszerować cukinię.

 
Dodaję do farszu  pokrojoną w kostkę cukinię i wydrążony środek z bakłażana.



Gdy wszystko razem się zarumieni  dodaję pokrojone świeże,
obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy.






Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował.
Nadziewam środki bakłażana farszem




i posypuję serem mozzarellą.

Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika,
 na około 40 minut w temp.180 stopni.
Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko bo bakłażany są teraz tanie i smaczne ;-)


Polecam też


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...