sobota, 4 grudnia 2010

LASAGNE


             Lasagne to rodzaj makaronu w postaci prostokątnych płatów
 i danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne.
Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam.
Pokrojoną drobno cebulę  i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni,
dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut.
Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory.
Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego.
Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano
 aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda.
Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty.

I teaz mając wszystkie skladniki zaczynamy.
Dno żaroodpornego naczynia lub innej formy,
 smarujemy oliwą i wykładamy płatami makaronu.


Smarujemy je następnie sosem beszamelowym.


Przepis na sos beszamelowy

Około dwóch lyżek masła rozpuściłam w garnku,
dodałam dwie łyżki mąki i mieszałam aż zniknęly grudki.


 Powoli wlewałam 1,5 szklanki mleka


  dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej,szczyptę soli i pieprzu.


Na sos wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso.
W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość.
Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę.
Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut.

Polecam wszystkim to włoskie danie!
Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem.
Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ja zamist sosu beszamelowego dodaje smietane 18% a na wierzch na ostatniej lasagne na miesko daje ser i potem smietane 18% i zrobi sie taki ser z tego. Pychota;)

Anonimowy pisze...

Ja daje surowe platy makaronu, ale robie rzadki farsz , przekladam znowu makaronem i daje 2 warstwe rackota sera(wymieszany z surowym jajkiem i zielona pietruszka ) a na wierzch daje dopiero mozarella ser

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...