sobota, 11 czerwca 2011

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ



W końcu nadszedł czas na moją kochaną fasolkę;-)
Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej.
Najbardziej popularna jest zielona i żółta.
Fasolka jest uboga w kalorie (ok. 30 kcal na 100g)
 i bogata w witaminy (C, A, K i B) i minerały (magnez, potas)
stała się przebojem, zwłaszcza wśród osób,
 które dbają o swoją figurę.
Fasolkę najczęściej gotuje się na parze lub
w dużej ilości wrzącej wody  z dodatkiem soli i cukru.
Powinna być nieco twardsza – al dente.
 Aby pozostała jędrna i nie straciła koloru, zaraz po ugotowaniu
 można ją wrzucić lub przelać wodą z lodem.

Tak więc ugotowałam ją i pokroiłam na mniejsze części.
Dodałam sporo świeżego koperku i cztery starte ząbki czosnku.
Wymieszałam z majonezem z odrobiną jogurtu.
Dodałam sól i pieprz i szybciutko podałam na stół...
gdzie została już po niej tylko pusta miska...
Polecam! Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Bardzo pyszna sałatka, wszyscy byli zachwyceni :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...