piątek, 6 grudnia 2013

SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA



CHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka.
 Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. 
Ser cheddar zawiera ok. 25% tłuszczu.
 Ma żółtopomarańczową barwę, smak bywa zarówno ostry jak i łagodny, 
lekko kwaskowy oraz orzechowy.  

  

Postanowiłam wykorzystać ten pyszny ser do dzisiejszej sałatki.
Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są
chrupiące grzanki z cheddarem.

 
 Ostrości sałatce doda papryczka chili, 
smaczku -  podsmażone plasterki wędzonego boczku,
a chrupkości podprażone pestki słonecznika.
Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym 
o pysznym orzechowym smaku.

Składniki: (proporcje dowolne)
  • mix dowolnych sałat
  • papryczka chili
  • parę plasterków wędzonego boczku
  • pestki słonecznika / dyni
  • kromki bułki
  • ser cheddar 
  • słodka czerwona papryka
  • olej rzepakowy do grzanek
 Składniki na sos winegret:
  • 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie) 
  

Zacznijmy od chrupiących grzanek.
Bułkę pokroiłam w kostkę.
Podsmażyłam ją na suchej patelni.
Gdy były już chrupiące starłam na nie ser cheddar.
Posypałam słodką czerwoną papryką, odrobiną soli i skropiłam je olejem rzepakowym.


Ser cudownie oblepił grzanki.


Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku.


Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili.



Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika.
Idealnie pasują też pestki dyni.


 Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno:

ulubione sałaty,


 podsmażony boczek z chili,


 i pestki słonecznika.


Mając już wszystkie składniki


przygotowałam aksamitny sos winegret.

Do miseczki wlałam orzechowy olej rzepakowy,
 

 ocet balsamiczny,


 musztardę dijon i miód.


Doprawiłam solą i pieprzem.

 

Wymieszałam aż powstał gęsty, aksamitny sos.
Dodałam jeszcze dla smaku zioła prowansalskie.


Polałam nim sałatkę, posypałam ją grzankami i powiem jedno...
 mimo,że jest w niej mało składników to sałatka była pyszna i sycąca.
Oczywiście to jest moja propozycja, składniki możecie komponować dowolnie.
Polecam! Smacznego!



2 komentarze:

kierowca pisze...

Pyszności zrobiłem dziś żonie do pracy, bo ostatnio marudziła że już kanapeczek ma dość. Polecam

Przepisy Igusi pisze...

Pozazdrościć takiego męża!:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...