Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,
wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku
są prostą w przygotowaniu przystawką.
Podaje się je w temperaturze pokojowej.
Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki na farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g wędzonego łososia
- dowolna ilość świeżych liści szpinaku
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kiełki np.pora, rzodkiewki
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła do ciasta
- masło lub olej roślinny do smażenia
Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka.
Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko.
Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki.
Smażyłam na patelni posmarowanej olejem.
Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem.
Najpierw serek mascarpone.
Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.
Wymieszałam.
Pora na wędzonego łososia.
Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
Placki naleśnikowe smarowałam serkiem.
Na nim układałam kawałki łososia.
Kolej na umyte liście szpinaku.
Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu.
Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora.
Ja na kiełki ułożyłam roladki.
Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki.
Wyłożyłam talerz kiełkami i ułożyłam na nich roladki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz