sobota, 17 grudnia 2011

SERNIK NA ZIMNO BŁYSKAWICZNY







Sernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą
pysznego smaku,delikatności i galaretki.
Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby
które będą przygotowywać ten deser.Spytacie dlaczego?
Przede wszystkim dlatego,że jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu.
Nie potrzebujemy ani jajek ani masła...czyli mniej kalorii ;-))

Składniki:
  • 3 szt.serków po 150g homogenizowanych waniliowych
  • 25o ml 30 % śmietanki
  • 1 szt.cytrynowej galaretki
  • 2 szt.dowolnej galaretki np.agrestowej do ananasa, a truskawkowej do truskawek
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • owoce do przybrania np.truskawki,ananas,mandarynki 

    Częściowo można zastąpić 1 serek waniliowy - serkiem mascarpone.Polecam!


W szklance wody rozpuściłam cytrynową galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia.
W misce zmiksowałam śmietankę na gładką i puszystą masę.



Pamiętajcie,żeby była bardzo schłodzona.
Najlepiej wstawić ją wcześniej do zamrażarki.
Do ubitej śmietanki dodawałam stopniowo serki cały czas ale już delikatnie miksując.
Można zamiast jednego serka waniliowego, dodać serek mascarpone.





Wymieszałam.



Wlewałam powoli wystudzoną i tężejącą cytrynową galaretkę



 i wsypałam rodzynki.




Masę serową z galaretką wystarczy delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wlałam  do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiłam do lodówki.


Można wmieszać pokrojone kawałki galaretek różnego koloru i smaku.
Bardzo dekoracyjnie to wygląda.
Rozpuściłam 2 galaretki agrestowe w około 2 szklankach wody
 i odstawiłam również do lodówki aż wystygną.
Pokroiłam plasterki ananasa/truskawek/borówki/porzeczki/moreli
 i rozłożyłam owoce na sernik.










Zalałam tężejącymi galaretkami wierzch sernika
 i wstawiłam do lodówki aby wszystko ładnie się ścięło.












Dekoracja i wybór owoców zależy od sezonu i smaków.

Smacznego!

Zapraszam również na spróbowanie

SERNIK CZEKOLADOWY BEZ PIECZENIA

 

 

5 komentarzy:

annaz pisze...

bardzo lubię takie serniczki
:)

Anonimowy pisze...

a ile tej śmietanki> całe duże opakowanie?

Przepisy Igusi pisze...

Tak całe opakowanie-ale mniejsze 250ml

Anonimowy pisze...

Jaka wielkość foremki. Ilu gramowe serki homogenizowane. Pozdrawiam,
Maria

Przepisy Igusi pisze...

Forma 26cm.A serki 150gramowe opakowania.Pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...