poniedziałek, 9 stycznia 2012

CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie.
Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości,
a i dla nas samych na przekąskę.
Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • świeże liście szpinaku
  • kawałek sera lazur/rokpol
  • śmietana
  • czosnek
  • oliwa
  • pieprz
Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.


Dodałam starte ząbki czosnku.


Wkruszyłam ser.


Mieszałam aż ser się rozpuści a farsz odparuje i zgęstnieje.
Dla nadania łagodnego smaku można dodać łyżkę śmietany.
Doprawiłam pieprzem.
Ze względu na słony smak sera, nie soliłam.


Pokroiłam płat ciasta na kwadraty.
Nakładałam farsz na każdy z kawałków.


Zlepiłam każdy róg ciasta,aż powstały ciasteczka.
Oczywiście kształt i sposób zawinięcia zależy od Was. 


Piekłam około 15 - 20 minut w temp.220 stopni. 
Możecie posmarować ciasteczka białkiem,będą wtedy ładnie się błyszczeć.


Smacznego!

1 komentarz:

bucek pisze...

Pięknie zrumienione i w dodatku mój ostatnio ulubiony szpinak.. Pychota ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...