Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka.
Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu.
Składniki:
- 250g czekoladowych herbatników
- 85g masła lub margaryny
- 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g wiórków kokosowych
Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem.
Można je także zmiksować w mikserze kuchennym.
Ja dodałam jeszcze trochę herbatników maślanych.
W rondelku roztopiłam masło.
Dosypałam pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszałam.
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę.
Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym
i esencją waniliową.
Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier.
Wymieszałam.
Na koniec dodałam wiórki kokosowe.
Wszystko wymieszałam.
Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników.
Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie,
ponieważ masa może się do niej przylepiać.
Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut,
albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista.
Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia.
Pokroiłam na kawałki.
Można roztopić czekoladę deserową i polać finezyjnie wierzch ciasteczek.
Smacznego!
2 komentarze:
Pysznie wygląda!
Wygląda smakowicie!
Prześlij komentarz