W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych.
Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną.
Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności
cholesterolu i są nisko kaloryczne.
Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.
A poza tym są niedrogie i ogólnodostępne.
Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę
z pieczarkami w roli głównej.
Składniki:
- 8-10 pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
- sól,pieprz
Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki,
odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam.
Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam.
Ugotowałam jaja, drobno posiekałam i wymieszałam z
podsmażonymi ogonkami z pieczarek i cebulką.
Dodałam natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej,
delikatnie podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem.
I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza.
Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem.
Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego!
4 komentarze:
Pieczarki wyglądają świetnie, zrobię dziś mężowi na walentynki :) dzięki za przepis! Karolcia.
Robiłam je z tego przepisu rok temu, wyszły super. W tym roku powtórka, bo wszystkim smakowały :-)
Dziś się zabieram za zrobienie... Ela
Dziś się zabieram za zrobienie... Ela
Prześlij komentarz