sobota, 2 lipca 2011

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI


Przepis na to danie pochodzi z Włoch.
Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-)



Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • puszka pomidorów
  • dwa obrane ze skórki świeże pomidory
  • kostka bulionu rosołowego
  • dwie małe cebule
  • mozzarella
  • sól pieprz czosnek bazylia zioła prowansalskie


Pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oliwie na patelni.
Dosypałam do niej ryż do risotta.
Cały czas mieszałam przez około 5 minut.
Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów.
Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu. 


Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją
 i wszystko dusiłam około 20 minut aż będzie miękki.
Dodałam pieprz,granulowany czosnek i sól.
Bulion dodał już słonego smaku więc z solą nie przesadzajcie.


Bakłażany umyłam i pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry.
Zagotowałam w garnku wodę i blanszowałam plastry bakłażanów przez 5 minut.
Osączyłam je i wysuszyłam ręcznikami papierowymi.


Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasty bakłażana,
posypując go przyprawami,solą i pieprzem.
Następnie nałożyłam przyrządzony wcześniej ryż z pomidorami.


Posypałam go startą na tarce mozzarellą i ponownie bakłażanami.


Na wierzch posypałam ser i można ewentualnie podlać wszystko odrobiną wody.


Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam około 30-40 minut
aż powierzchnia sera się zarumieni. 

Możecie (to wersja dla pożeraczy mięs) dodać warstwę z np.szynki parmeńskiej
 albo podsmażonego,chrupiącego, wędzonego boczku.

Zdjęcie  być może nie oddaje smaku dania...
ale zapewniam,że smakowało rewelacyjnie!
Smacznego!



2 komentarze:

tu-tusia pisze...

Cudne! Zdecydowanie musze zrobić :)

Caroollcia pisze...

Przepis fenomenalny, niedawno wyszedł z piekarnika - aż się sąsiedzi zbiegli. Dzięki mozzarelli danie jest lekkie i niskokaloryczne, a ryż syci na długo. Właśnie takich przepisów szukałam - bezmięsnych, smacznych i szybkich - jak zjemy zapiekankę to wypróbuję placki z cukini ;) REWELACJA! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...