Lekkie Ciasto cytrynowe
jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku.
Polecam je też na łatwość wykonania.
Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym,
który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności.
Składniki na ciasto:
- kostka masła
- 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 szklanki pszennej mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z jednej cytryny (wcześniej sparzonej)
- sok z jednej cytryny
- 50 ml wódki
- 50 ml oleju
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- sok z jednej pomarańczy
Przygotowałam składniki.
Zacznijmy od masła i cukru.
Utarłam masło z cukrem.
Wbiłam żółtka.
Cały czas ucierając dodawałam kolejne składniki:
olej,
alkohol,
sok z cytryny,
proszek do pieczenia,
skórkę z cytryny,
wiórki kokosowe
i mąkę pszenną przesianą przez sitko.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Dodałam ją do ciasta
i delikatnie wymieszałam.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Przełożyłam do niej ciasto.
Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut.
W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier.
Do miseczki wsypałam cukier puder.
Wlałam do niego sok z cytryny
i sok z pomarańczy.
Tak przygotowanym lukrem nasączyłam upieczone i gorące jeszcze ciasto.
Smacznego!
Zapraszam też na ciasto MARCHEWKOWE
4 komentarze:
Kapitalny blog. Jutro pierwsza próba, ciasto cytrynowe wg powyższego przepisu. Dam znać jak się udało. Pozdrawiam.
Wszystko się pięknie udało. Następnym razem dodam więcej cytryny, bo wole bardziej kwaskowe. Lukru jest natomiast dwa razy za dużo. Następne w kolejce jest ciasto marchewkowe.
Właśnie zrobiłam ciasto. Wyszło pulchne, wilgotne i bardzo cytrynowe. Lukier pyszny kwaśny a domownicy zachwyceni.
Dodaje ten przepis do ulubionych.
Bardzo pomocne zdjęcia wykonania.
Pozdrawiam właścicielkę bloga.
Ja też pozdrawiam i bardzo dziękuję za miłe słowa.
Prześlij komentarz