BÓB
może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek.
Można go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami,
dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem.
dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem.
Bób znany również jako fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afryki
i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi.
Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych.
Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość białka,
które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik,
który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
Spróbujcie młodego
bobu smażonego na masełku z dodatkiem czosnku.
Składniki: (na 2-3 osoby)
- 0,5 kg młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Odcedziłam i obrałam go ze skórki.
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego starte ząbki czosnku.
Wsypałam bób i wszystko razem przez około 5 minut mieszałam.
Dodałam soli i pieprzu do smaku.
I przekąska gotowa.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz