Kolejne risotto na blogu.
Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.
Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.
Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.
Składniki: ( dla 2-3 osób)
W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku.
Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę.
Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Wsypałam do ryżu przyprawy.
Kolejno dodawałam warzywa;
drobno pokrojony seler naciowy,
cukinię,
pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory.
Dodałam je do risotta.
Kolej na wino.
Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował.
Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu.
Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki.
W razie konieczności można dodać więcej wody.
Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli.
Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan.
Przykryłam na 3 minuty.
Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam na risotto
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Zapraszam na risotto
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz