Pyszne ciasto czekoladowo-czekoladowe.
Bez mąki.
Lekkie, puszyste i cudownie pachnące czekoladą.
Jest naprawdę proste w wykonaniu.
Polecam!
Składniki:
- 6 jajek
- 2 tabliczki 70% gorzkiej czekolady
- 150g cukru
- pół kostki masła
Czekoladę roztopiłam z masłem.
Można w garnku lub w kąpieli wodnej.
I odstawiłam żeby przestygła.
Odlałam z masy około pół szklanki na polewę
Cztery żółtka i dwa całe jajka ubiłam z połową cukru, na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodałam wystudzoną i roztopioną czekoladę.
Z czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru.
Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i
delikatnie wymieszałam.
Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem
i posypanej tartą bułką formy.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni.
Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut
aż skorupka popęka ;-)
Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną
wcześniej czekoladą.
Można posypać ciasto np.malinami.
Smacznego!
2 komentarze:
Pyszne,godne polecenia.
oczywiście znowu zabieram przepis..Igusiu Twój blog jest moim ulubionym pozdrawiam.Wiesia.
Prześlij komentarz