Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem.
Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym.
Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów.
Składniki:
- udka z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- seler naciowy
- szklanka bulionu
- cebula
- czosnek
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- puszka mleczka kokosowego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
- olej
- masło
- curry
- słodka czerwona papryka
- sól
Udka z kurczaka obrałam ze skóry.
Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy.
Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami.
Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu
na którym wcześniej smażyłam kurczaka.
Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę.
Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego.
Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku.
Doprawiłam solą,curry i papryką.
Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka.
Podlałam szklanką bulionu.
Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut.
Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki.
Pod koniec dodałam przecier pomidorowy.
Można również wsypać groszek.
Smacznego!
5 komentarzy:
Wygląda przepysznie:-)
Przepis świetny ale czcionka na blogu (nie przepisu) strasznie nieczytelna ;)
jak nie lubię przyprawy curry tak w tym przepisiem super smakuje...
kurczaczek właśnie się robi
To było bardzo smaczne :) Posypałam koperkiem i cudnie zharmonizował smak sosu.
Przepyszne polecam 😉
Prześlij komentarz