wtorek, 10 kwietnia 2012

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM


Danie pyszne i łatwe w wykonaniu.
Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym
nie wymagają długiego gotowania.
Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje.




Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • bakłażan
  • cukinia
  • curry w proszku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • cebula
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • szklanka bulionu
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól,pieprz czarny
  • słodka czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ryż


Pierś z kurczaka pokroiłam w cienkie paseczki.
Przełożyłam do miski.
Dodałam przyprawy,pastę curry,starty czosnek i imbir.
Polałam sosem sojowym i oliwą.


Wymieszałam i odstawiłam.


Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni.



Bakłażana umyłam,pokroiłam na cząstki.
Opruszyłam solą.



Dodałam go do cebuli.



Cukinię również pokroiłam i podsmażyłam z bakłażanem i cebulą.


Warzywa przełożyłam na talerz.


Na patelni podsmażyłam pokrojonego wcześniej kurczaka.


Po około 8-10 minutach dodałam do niego warzywa.


Podlałam wszystko bulionem drobiowym.


Chwilę poddusiłam i wlałam mleczko kokosowe.



Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.




Podawałam z ryżem.
Można (ja niestety nie miałam pod reką)
 posypać świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!



4 komentarze:

kuchcik pisze...

Kurczak i mleczko kokosowe to świetne połączenie, jeśli doda się do tego jeszcze sos sojowy to mamy idealny przykład kuchni tajskiej. Uwielbiam takie smaki i gratuluję bloga:)

Przepisy Igusi pisze...

Dziękuję;-) A sos sojowy dodałam;-) Pozdrawiam

August Pyro pisze...

Świetny przepis! Właśnie takiego szukałam :) Bardzo dziękuję, zdjęcia bardzo pomocne. Wypróbuję jutro! Ściskam mocno :)

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam, świetnie smakuje. Dodałam jeszcze pasty sezamowej Tahini i świeżej mięty. Dzięki za przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...