Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!
To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 żółtka ( z białek można ubić pianę z łyżeczką cukru pudru i posmarować nią warstwę jabłek )
- niecała szklanka cukru
- 2 łyżki 22% śmietany (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- łyżka masła do posmarowania blachy
Jabłka:
- 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
- 1 łyżka cynamonu
- 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)
Zacznijmy od ciasta.
Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Składniki wymieszałam.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około
30 minut do lodówki/zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.
Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem
i posypałam tartą bułką.
Można użyć też tortownicy.
Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika
i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)
Smacznego!
17 komentarzy:
co za apetyczne zdjątka:)
uwielbiam szrlotkę, ta wydaje się bardzo prosta w konstrukcji, chyba wybior się do kchni popichcić, pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Szarlotka wykonana, jest bardzo pyszna, krucha i rzeczywiście taka prawdziwa szarlotka, ale moim zdaniem za niska. Blachę użyłam taką samą 25x35 i niestety jest za niziutka, może podwoić składniki? Byłoby wtedy czym dzielić, a w ten sposób 4 kawałki i po placku:)
pozdrawiam autorkę przepisu:)
Szarlotka jest przepyszna
mniam,mniam w każdym calu
Zrobiłam,ale już ją zjedli,a jutro muszę zrobić ciastka wyciskane przez maszynkę,drobne to tak szybko nie zjedzą.
Ewa
Ewo cieszę się,że wszystko zjedli;-)Zrób teraz ze śliwkami,jest równie pyszne;-)
Długo szukałam takiego przepisu na szarlotkę. Cała moja rodzinka była zachwycona. To już drugie ciasto z Pani bloga i nie zawiodłam się! Przepis na szarlotkę i ciasto drożdżowe mam już odnalezione a szukałam naprawdę długo :) tym bardziej, że każdy z nas przecież często lubi inne smaki. Dla mnie przepisy prosto z serca :) Dziękuję i oczywiście szykuję się już do następnych. Pozdrawiam serdecznie!
To ja ślicznie dziękuję za miłe słowa:-)Pozdrawiam
WITAM ,Mam pytanie jak konczylam piec szarlotkę ciasto nie dało się zetrzeć na tarce ?proszę o odpowiedz.
A dobrze je schlodzilas? Mozna do tej jednej polowki dosypac trochę wiecej mąki.Pozdrawiam
Super przepis! Szarlotka pyszna To juz kolejny przepis ( drożdzowiec i sałatka na zime pyszne ),który mnie nie zawiódł. Dziękuje i pozdrawiam . Ps ja jedna czesc ciasta wkładam do lodówki a ta która ma byc starta do zamrażalnika i zawsze wychodzi:)
Świetny, prosty przepis na pyszną szarlotka. Piekę ją już 3 raz i za każdym razem wszystkim smakuje.Pozdrawiam:)
ciasto pyszne i właśnie fajnie, że nie jest zbyt wysokie. polecam!
Ja piekę ją w okrągłej formie i na wysokość jest w sam raz. Robiłam z wiśniami-pyszka! A dzisiaj z konfiturą z porzeczek...Daję tylko mniej cukru- ok.1/2 szklanki. Zawsze wychodzi pyszna! :D
świetny przepis, robiłam już kilka razy. Taka prawdziwa domowa szarlotka - wszyscy tak mówią! dziękuję za przepis:)
pyszna szarlotka! taka prawdziwa domowa - wszyscy tak mówią:) dziękuję za przepis!
Taka szarlotka, jak za dziecięcych lat. Pyszności :)
A co piekła ta pani? Spód ciasta trzeba wcześniej upiec
Prześlij komentarz