Pyszne, mięciutkie w środku a kruche na zewnątrz kokosanki.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
Dla osób lubiących kokos wprost idealne.
Składniki:
- 400 g wiórków kokosowych
- 8 białek
- 120 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Z 300 g cukru odsypałam 100 g
i wsypałam do podgrzanego masła.
Podgrzewała i mieszałam aż cukier się nie rozpuścił.
Teraz główny składnik, czyli 400 g wiórków kokosowych.
Wsypałam je do masła, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Do miski wbiłam białka.
Ubiłam je na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypałam pozostałe 100 g cukru,
mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Do wiórków kokosowych dodawałam stopniowo pianę.
Delikatnie wszystko wymieszałam i tak powstała nasza masa na kokosanki.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Łyżeczką nakładałam porcje masy na papier.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego!
2 komentarze:
Uwielbiam kokosanki! :) A ten przepis bardzo przypomina mi przepis mojej babci :) Tylko z tego co pamiętam babcia dodawała trochę mniej cukru. Ale to głównie ona zaraziła mnie pasją do pieczenia wszelkiej maści słodkości :)
Doświadczenie mi podpowiada, że kokosu nigdy za dużo. :) A kokosanki kojarzą mi się ze szkołą średnią, kiedy kupowało się takie w sklepiku obok. Słodkie były bardzo i może aż za bardzo, ale sentyment robi swoje.
Prześlij komentarz