Rukola należy do rodziny kapustowatych.
Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej.
W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna.
Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal)
Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do
sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów.
sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów.
Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek.
Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom.
Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.
Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą.
Składniki:
Ilość wg.uznania;-)
- rukola
- świeże pomidory
- suszone pomidory
- czerwona cebula
- czarne oliwki
- ser kozi
- wędzone plastry boczku
- pestki słonecznika
Rukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam czarne oliwki
Dodałam obrane ze skórki pokrojone pomidory
zarówno świeże jak i suszone.
Cienkie plasterki czerwonej cebuli.
Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku.
Posypałam sałatkę pokrojonym
w kostkę kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika
i posypałam nimi sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- musztarda dijon
- dowolne zioła
Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę.
Smacznego!
Polecam również pyszną i kolorową sałatkę
2 komentarze:
Robię czasem podobną sałatkę z rukoli właśnie, tyle, że bez sera. Muszę takiej spróbować, bo ostatnio przekonuję się właśnie do sera w sałatkach :)
Pyszna salatka, a rukola to - obok szpinaku - moja ulubiona zielenina :)
Prześlij komentarz