sobota, 12 listopada 2011

SZARLOTKA CIASTO




Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!
To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka ( z białek można ubić pianę z łyżeczką cukru pudru i posmarować  nią warstwę jabłek )
  • niecała szklanka cukru
  • 2 łyżki 22% śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • łyżka masła do posmarowania blachy



Jabłka:
  • 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)

Zacznijmy od ciasta.

Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.


Wsypałam cukier.


Dodałam żółtka.


Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.


Składniki wymieszałam.


Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.


Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około
30 minut do lodówki/zamrażalnika.

W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.
Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.


Posypałam cynamonem.


I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.



Odstawiłam do ostygnięcia.

Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem
i posypałam tartą bułką.
Można użyć też tortownicy.
Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.


Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.


Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.


Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika
i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.


Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.



Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)
Smacznego!



17 komentarzy:

Dusia pisze...

co za apetyczne zdjątka:)

Unknown pisze...

uwielbiam szrlotkę, ta wydaje się bardzo prosta w konstrukcji, chyba wybior się do kchni popichcić, pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

Anonimowy pisze...

Szarlotka wykonana, jest bardzo pyszna, krucha i rzeczywiście taka prawdziwa szarlotka, ale moim zdaniem za niska. Blachę użyłam taką samą 25x35 i niestety jest za niziutka, może podwoić składniki? Byłoby wtedy czym dzielić, a w ten sposób 4 kawałki i po placku:)
pozdrawiam autorkę przepisu:)

Anonimowy pisze...

Szarlotka jest przepyszna
mniam,mniam w każdym calu
Zrobiłam,ale już ją zjedli,a jutro muszę zrobić ciastka wyciskane przez maszynkę,drobne to tak szybko nie zjedzą.
Ewa

Przepisy Igusi pisze...

Ewo cieszę się,że wszystko zjedli;-)Zrób teraz ze śliwkami,jest równie pyszne;-)

Anonimowy pisze...

Długo szukałam takiego przepisu na szarlotkę. Cała moja rodzinka była zachwycona. To już drugie ciasto z Pani bloga i nie zawiodłam się! Przepis na szarlotkę i ciasto drożdżowe mam już odnalezione a szukałam naprawdę długo :) tym bardziej, że każdy z nas przecież często lubi inne smaki. Dla mnie przepisy prosto z serca :) Dziękuję i oczywiście szykuję się już do następnych. Pozdrawiam serdecznie!

Przepisy Igusi pisze...

To ja ślicznie dziękuję za miłe słowa:-)Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

WITAM ,Mam pytanie jak konczylam piec szarlotkę ciasto nie dało się zetrzeć na tarce ?proszę o odpowiedz.

Przepisy Igusi pisze...

A dobrze je schlodzilas? Mozna do tej jednej polowki dosypac trochę wiecej mąki.Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Super przepis! Szarlotka pyszna To juz kolejny przepis ( drożdzowiec i sałatka na zime pyszne ),który mnie nie zawiódł. Dziękuje i pozdrawiam . Ps ja jedna czesc ciasta wkładam do lodówki a ta która ma byc starta do zamrażalnika i zawsze wychodzi:)

Unknown pisze...

Świetny, prosty przepis na pyszną szarlotka. Piekę ją już 3 raz i za każdym razem wszystkim smakuje.Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

ciasto pyszne i właśnie fajnie, że nie jest zbyt wysokie. polecam!

Unknown pisze...

Ja piekę ją w okrągłej formie i na wysokość jest w sam raz. Robiłam z wiśniami-pyszka! A dzisiaj z konfiturą z porzeczek...Daję tylko mniej cukru- ok.1/2 szklanki. Zawsze wychodzi pyszna! :D

alicedj pisze...

świetny przepis, robiłam już kilka razy. Taka prawdziwa domowa szarlotka - wszyscy tak mówią! dziękuję za przepis:)

alicedj pisze...

pyszna szarlotka! taka prawdziwa domowa - wszyscy tak mówią:) dziękuję za przepis!

Maja pisze...

Taka szarlotka, jak za dziecięcych lat. Pyszności :)

Unknown pisze...

A co piekła ta pani? Spód ciasta trzeba wcześniej upiec

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...