wtorek, 29 maja 2012

GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM


Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę,
 dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki.

Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.

Składniki na szaszłyki:
  •  1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo)
  • cebula
  • opakowanie przyprawy do gyrosa
  • dwie łyżki kaparów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • jajko
Składniki na sos:
  • jogurt grecki
  • ząbek czosnku
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżka koperku
  • 5 listków suszonej mięty
  • kawałek sera typu feta
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mięso zmieliłam.
    Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz.


    Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę.


Kolej na kapary



Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa.
Starłam również ząbki czosnku.


Wbiłam jajko


Mięso posoliłam, dodałam odrobinę oleju i dokładnie wymieszałam.


Formowałam podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków.


Smażyłam je na grillowej patelni.


Do mięsnych szaszłyków idealnie pasuje poniższy sos.

Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojone w plasterki kiszone ogórki,
czosnek i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.


Dodałam również kawałek sera feta.


Wszystkie składniki zmiksowałam.
Dodałam świeży koperek.


Szaszłyki podawałam z ryżem i sosem czosnkowo-koperkowym.

Smacznego!  




 Polecam również inne szaszłyki:









1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam bez kaparów. Wyszło pysznie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...