piątek, 22 lipca 2011

SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS


Sezon na warzywa trwa w najlepsze.
Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę.
Dziś proponuję kolorowe szaszłyki, które w sezonie grillowym 
idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych.

Składniki:

pół kilo piersi z indyka
(można również z kurczaka)
papryka czerwona
papryka zielona
trzy czerwone cebule
cukinia
pieczarki

Przyprawy:

czosnek
sól
pasta curry
pieprz
mięta
oregano,bazylia
oliwa
oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką


Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki,
zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki.
Przyprawiłam i polałam oliwą.
Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw.
Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków.



Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej.



Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej.


Idealnie pasuje do nich kasza kus kus

Składniki:


pomidory
oliwki
kapary
świeża, pokrojona pietruszka
cebula
czosnek
bulion

Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce.
Do kaszy  kus kus dodałam szklankę bulionu i
wszystko razem wymieszałam.




lub  sałatka ziemniaczana:
przepis na nią znajdziecie TU


Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,
 po ostygnięciu obrałam je ze skórki
i pokroiłam w grubszą kostkę.
Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki,
sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.
Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem.

SMACZNEGO!


Polecam inne rodzaje szaszłyków:



GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM






1 komentarz:

slyvvia pisze...

Uwielbiam takie grillowane szaszłyki, twoje wyglądają cudownie :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...