Sezon na warzywa trwa w najlepsze.
Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę.
Dziś proponuję kolorowe szaszłyki, które w sezonie grillowym
idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych.
pół kilo piersi z indyka
(można również z kurczaka)
(można również z kurczaka)
papryka czerwona
papryka zielona
trzy czerwone cebule
cukinia
pieczarki
Przyprawy:
czosnek
sól
pasta curry
pieprz
mięta
oregano,bazylia
oliwa
oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką
Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki,
zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki.
Przyprawiłam i polałam oliwą.
Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw.
Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków.
Idealnie pasuje do nich kasza kus kus
Składniki:
pomidory
oliwki
kapary
świeża, pokrojona pietruszka
cebula
czosnek
bulion
Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce.
Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i
wszystko razem wymieszałam.
lub sałatka ziemniaczana:
przepis na nią znajdziecie TU
Składniki:
pomidory
oliwki
kapary
świeża, pokrojona pietruszka
cebula
czosnek
bulion
Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce.
Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i
wszystko razem wymieszałam.
lub sałatka ziemniaczana:
przepis na nią znajdziecie TU
Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach,
po ostygnięciu obrałam je ze skórki
i pokroiłam w grubszą kostkę.
Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki,
sporo koperku, 2-3 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.
Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem.
SMACZNEGO!
Polecam inne rodzaje szaszłyków:
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM
1 komentarz:
Uwielbiam takie grillowane szaszłyki, twoje wyglądają cudownie :D
Prześlij komentarz