piątek, 29 lipca 2011

FASZEROWANE PIECZARKI




    Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze?
W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych.
Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną.

Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności
cholesterolu i są nisko kaloryczne. 
Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.
A poza tym są niedrogie i ogólnodostępne.
Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę
z pieczarkami w roli głównej.




Składniki:
  • 8-10 pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz

Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki,
odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam.


Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam.



Ugotowałam jaja, drobno posiekałam i wymieszałam z 
podsmażonymi ogonkami z pieczarek i cebulką.
Dodałam natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, 
delikatnie podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.


Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem.
I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza. 



Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem.


Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 20-30 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pieczarki wyglądają świetnie, zrobię dziś mężowi na walentynki :) dzięki za przepis! Karolcia.

Anonimowy pisze...

Robiłam je z tego przepisu rok temu, wyszły super. W tym roku powtórka, bo wszystkim smakowały :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...