Leczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska.
Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa.
Składniki:
torebka białego ryżu
1 cebula
1 puszka pomidorów
1 kabaczek
1 cukinia
1 marchewka2 papryki żółta i czerwona
kiełbasa
2 ząbki czosnku
słodka czerwona papryka
sól,pieprz, bazylia,
Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską.
Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę.
Troszkę poddusiłam aż zmiękną.
Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem
i dusiłam aż puszczą sok.
Zalałam wszystko pomidorami i dodałam przyprawy.
Jak danie wyszło za gęste, to proponuję dodać szklankę bulionu.
Ryż ugotowałam oddzielnie i podałam jako dodatek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz