Dziś polecam
sałatkę z karmelizowaną gruszką.
Połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak.
Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon
idealnie się komponuje ze składnikami sałatki.
Składniki na sałatkę:
- dwie gruszki
- rukola
- sałata lodowa / mix dowolnych sałat
- parę plasterków wędzonego boczku
- garść orzechów włoskich / pistacjowych
- kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola
Składniki na sos:
- łyżka masła
- odrobina oliwy z oliwek
- łyżka musztardy dijon
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
Wędzony boczek podsmażyłam na chrupko.
Po usmażeniu wyłożyłam go na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dwie gruszki umyłam i obrałam.
Na patelni rozpuściłam masło.
Dodałam musztardę dijon,miód i oliwę z oliwek.
Do sosu włożyłam pokrojone gruszki.
Stopniowo karmelizowały się i nasączały sosem.
Wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodko-ostry smak sosu.
Owoce i sos nabrały brązowego koloru.
Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie.
Wsypałam je na patelnię.
Do miski wsypałam sałatę i rukolę.
Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera.
Całość polałam sosem z orzechami.
Rewelacja!
Idealne połączenie smaków.
Gorąco polecam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz