środa, 14 sierpnia 2013

NÓŻKI W GALARECIE



 Nóżki w galarecie, zimne nóżki albo galaretka wieprzowa.
Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo.

Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.

 Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu.
Potrzeba go na gotowanie mięsa.

W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna.
Mnie jest ona niepotrzebna.
W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały.

Składniki:
  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 nóżki wieprzowe
  • włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka)
  • 4 liście laurowe
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.
 

 Przełożyłam je do garnka.
Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła.
Dodałam ziele angielskie i liście laurowe.
Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie.
Powinno odchodzić od kości.

W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę i starte 
(lub pokrojone na plasterki) ząbki czosnku.
Pod koniec gotowania dodałam sól i pieprz.
 

 Wyjęłam warzywa i mięso do ostudzenia.
Wywar przecedziłam przez sitko.
Można go doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Mięso obrałam z kości, skór i chrząstek.



 Rozdrobniłam je.
Mięso można kroić wedle upodobań.


Przełożyłam je do szklanek (miseczek).
Mnie wyszło 11 sztuk.
Dodałam plasterki marchewki i zieloną pietruszkę.
Można dodać również groszek albo plasterki jajka na twardo.


 Zalałam wywarem.


 Odstawiłam do ostygnięcia a następnie do lodówki.
Podawać polane octem winnym lub skropione sokiem z cytryny.
Smacznego.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...