niedziela, 9 października 2011

GOFRY

 


Gofry,ach te gorące gofry!
Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.
Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej
 z wakacjami,plażą i słońcem.
Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,owocami,
bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje.



Składniki: ( na około 8 gofrów )
  • 25 g masła
  • 250 g mąki 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy
  • cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki


Do miski wsypałam cukier.


Dodałam żółtka.


Wymieszałam oba składniki.
W garnuszku rozpuściłam masło, ostudziłam i wlałam do miski.



Wsypałam mąkę.


Proszek do pieczenia.


Wlałam jogurt.


Ubiłam białka z dodatkiem szczypty soli.
Wszystko delikatnie wymieszałam.


I ciasto na gofry gotowe.


Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;)
Posmarowałam kratki olejem.


I nakładałam na nie ciasto.


I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry.

Pozostało już tylko...
podawać je z dowolnym dodatkiem lub owocami i schrupać.
Smacznego!




  

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

dziękuje za przepis ale ja bym wolała dodać wody gazowanej lub sody i z polewą czekoladową zjeść .

Przepisy Igusi pisze...

Polewy można przyrządzać wedle gustów i smaków ;-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...