piątek, 12 kwietnia 2013

CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM



 Placki ziemniaczane 
 są zazwyczaj bardzo lubiane.
Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami.
Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka.
Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków.
Są idealne na przystawkę na imprezy.
Chrupiące, małe - na jeden kęs.
Idealne z serowym sosem. 
Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to,
że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące.



Składniki:
  • ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:
  • kawałek sera gruyere
  • kawałek sera cheddar
  • opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone
  • 3-5 łyżek śmietany 
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  szczypiorek

Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery.


 Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę.


Wszystko zmiksowałam.


 Wsypałam szczypiorek.


 Wymieszałam i pasta serowa gotowa.


 Teraz pora na nasze placuszki.

Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach.

 

Odcisnęłam z nich sok.
 


Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię wlałam olej.
Z ziemniaków formowałam małe kulki.
Zgniatałam je na płaskie placuszki i układałam na gorącej patelni.
Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony na chrupiąco.


Układałam je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, 
aby odciekł z nich nadmiar oleju.


Pozostało już tylko nałożyć pastę serową na placuszki.
Można na wierzch każdego z nich ułożyć podsmażony i pokrojony wędzony boczek.

Polecam chrupiąco ! ;-)


3 komentarze:

TanieGotowanie pisze...

Wyglądają smakowicie :-)

Trójmiasto noclegi pisze...

Przepis klasa. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

marketing pisze...

zrobiłem się głodny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...