czwartek, 13 marca 2014

KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE


Aromatyczne, kruche, rozpływające się w ustach 
ciasteczka o korzennym smaku.
Bardzo proste w wykonaniu, można wykorzystać do ich robienia nasze małe pociechy.
 

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis
  • opcjonalnie można dodać jeszcze po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry. 
 

Mąkę przesiałam przez sitko.


Dodałam cukier puder.


Następnie wsypałam przyprawę do ciasteczek.



Wbiłam żółtka.


Ostatni składnik to masło.
Posiekałam je na mniejsze kawałki.


Wszystkie składniki zagniotłam.
Ciasto wstawiłam na około 45 minut do lodówki.


Rozwałkowałam je na 0,5 cm płaty.
Teraz czas na wycinanie ciasteczek.
Użyłam foremek o różnych kształtach, ale można wykraiwać je za pomocą np. szklanki.



Układałam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.







Piekłam je w temperaturze 210 stopni przez około 12-15 minut.
Można popruszyć ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!


2 komentarze:

agniesja pisze...

Wyglądają super! Jak tylko zakupię foremki, na pewno je wypróbuję :)

Anonimowy pisze...

Witam ciasteczka wyszly super ale nie moglam ich rozwalkowac bo ciasto sie strasznie kruszylo :( musialam nabierac kawalki ciasta i je rozgniatac rekami na platy z ktorych wycinalam pozniej foremkami ksztalty co zrobilam zle :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...