poniedziałek, 5 września 2011

FLAKI SOJOWE

Oprócz dużej ilości białka soja jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 procent.



 Soja ma w sobie tyle samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do odbudowy komórek.
Ponadto wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny.
I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków-
flaczki z soi.

Składniki:
  • 170-200 g kostki sojowej
  • bulion
  • 2 szt. marchwi
  • 2 szt pietruszki
  • 1 szt. małego selera
  • 1 szt.cebuli
  • por
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól pieprz
W garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu )
 z dodatkiem pora,liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Kostkę sojową wrzuciłam do gotującego bulionu na około 10 minut,
żeby napęczniała i zmiękła.


Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części.


Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle.
Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler.
Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam.


Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem.
Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy.
Ilość ich zależy od upodobań smakowych.
Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw.


Szybko i zdrowo.
Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa
 dla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami.
Mnie smakują oba warianty ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...