Połączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne!
Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty.
Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie.
Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych.
Smakuje również wyśmienicie na zimno.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól
Składniki na farsz:
- 4 szt.gruszek
- 200 g sera gorgonzoli
- garść orzechów włoskich
- świeże liście szpinaku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
Składniki na masę jajeczną:
- 2 szt. jajek
- 200 g śmietany 18%
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Zacznijmy od ciasta.
Zagniotłam wszystkie składniki.
W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz.
Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek.
Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak.
Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką.
Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm.
Kolej na gruszki.
Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki.
Ułożyłam na szpinaku.
Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę.
Posiekałam orzechy włoskie.
Posypałam nimi ser.
Przygotowałam masę jajeczną.
Do miseczki wbiłam jajka.
Roztrzepałam je.
Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Dodałam do nich śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Polałam masą tartę.
Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Smacznego!
Zapraszam również do upieczenia:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz