piątek, 2 marca 2012

KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ


Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego.
Jest to potrawa kuchni kresowej.
Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.
Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.
Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.



Składniki: na około 6 porcji
  • płat ciasta francuskiego
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 2 szt. cebuli
  • 2 szt. jajek
  • sól, pieprz
Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły.


Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody
i gotowałam około 40 minut.


Wlałam do niej wywar z grzybów.


Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.


Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.


Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.


Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.


Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.


Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.


Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.
Na jego środek nałożyłam farsz


i skleiłam brzegi.


Można posmarować powierzchnię jajkiem.
Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.
Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia
przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.


Można podawać z czerwonym barszczem.


Smacznego!

1 komentarz:

Portes pisze...

Uwielbiam potrawy z ryżem. A te są naprawdę ciekawe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...