poniedziałek, 5 marca 2012

RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU



To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.

Składniki: dla 3-4 osób
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 125g masła
  • 400 g ryżu arborgio
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 60 g startego parmezanu
  • sól,pieprz
Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor.


Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.


Dodałam ryż i wymieszałam.


Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem.


Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam 
 pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.


W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu.
Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.
Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut.
Podawałam z parmezanem i płatkami masła.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...