wtorek, 20 marca 2012

ZUPA SZCZAWIOWA



Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżych listków szczawiu.


Ale,że jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę
ze szczawiu zamkniętego w słoiczku.


Składniki:
  • 300g szczawiu ( ze słoiczka )
  • mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • kawałek pora
  • cebula
  • ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • śmietana do zupy
  • 1-2 szt.jajek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa,
ziele angielskie i liście laurowe.
Gotowałam około 30 minut.





Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i  kawałek pora.



Dodałam je do zupy.
Wyjęłam mięso i włoszczyznę.
Zostawiłam w zupie trochę marchewki.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam szczaw.  


Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem.
Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka.
Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany.
Smacznego!
  

1 komentarz:

Maciej pisze...

:)Trafiłaś w moją zupę uwielbiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...