Danie dla wszystkich lubiących warzywa.
Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko;-)
Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok.
Najlepiej pokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem.
Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie.
Idealnie pasuje do nich makaron chow mein a także sos ostrygowy i sojowy.
Składniki:
- różyczki brokuł
- 2 szt.marchewki
- 1 szt.pietruszki
- kawałek białej części pora
- 1 mała cukinia
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- dymka
- 3-5 łyżek sosu sojowego
- 5-7 łyżek sosu ostrygowego
- 2 pieczarki
- 1 szt.cebuli
- szklanka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka (można więcej) bulionu
- 180g kiełek fasoli mung
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- makaron chow mein
Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw.
Pokroiłam w słupki:
marchewki i pietruszkę,
pieczarki,
cukinię i dymkę.
Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora.
W woku rozgrzałam olej.
Kolejno wrzucałam do niego:
cebulę, starty imbir i czosnek.
Posoliłam i chwilę smażyłam.
Kolej na marchewkę i pietruszkę.
Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam.
Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Dodałam pieczarki
i pokrojonego pora.
Wlałam sos sojowy
i sos ostrygowy.
Wsypałam następnie kukurydzę konserwową.
Do woka dołączyła cukinia
i kiełki fasoli mung.
Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł.
Na koniec dorzuciłam dymkę.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw.
Makaron nie wymaga gotowania.
Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty.
Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz