Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek
racuszki z jabłkami na maślance.
Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie.
Proste w wykonaniu.
Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany.
Składniki:
- 3-4 jabłka np. antonówka
- 2 jaja
- 150 g maki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 dkg świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny lub gęsta śmietana)
- łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura do polania
Drożdże rozkruszyłam do ciepłego mleka.
Dodałam szczyptę cukru.
Odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Gdy urosły wsypałam mąkę.
Wbiłam dwa żółtka.
Wsypałam cukier i szczyptę soli.
Wlałam maślankę i wymieszałam.
Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki.
Wymieszałam je z cynamonem.
Wymieszałam je z cynamonem.
a następnie z ciastem.
Białka ubiłam na puszystą pianę.
Przełożyłam ją do ciasta.
Delikatnie wymieszałam.
Rozgrzałam olej na patelni.
Nakładałam ciasto łyżką.
Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony.
Odkładałam na papierowe ręczniki.
Posypałam cukrem pudrem.
Racuszki można podawać również z ulubionym dżemem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz