czwartek, 24 października 2013

MAKARON ZE SZPINAKIEM BROKUŁAMI I SEREM LAZUR



Szpinak nie jest lubianym warzywem... a szkoda.
Jest jednak spora grupa ludzi którzy go lubią.
Ja jestem jedną z nich.
Dobrze doprawiony i przygotowany jest naprawdę pyszny.
Polecam go
 z makaronem, czosnkiem i serem lazur z brokułami.
Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego.



Składniki:
  • opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szt. cebuli
  • dowolna ilość różyczek brokuł
  • kawałek sera pleśniowego lazur
  • opakowanie 200g 18% śmietany
  • parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dowolny ulubiony makaron 
 Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i starte ząbki czosnku.



Dodałam szpinak.
Jeśli używacie zamrożonego to powinno się go smażyć do
momentu aż odparuje się z niego cała woda.



Wkruszyłam do niego ser lazur.
Ilość zależy od waszego smaku, należy próbować.





Mieszałam aż ser się rozpuścił.



Wlałam śmietanę.
 

 Wymieszałam i doprawiłam do smaku.



Różyczki brokuł podgotowałam w lekko osolonej wodzie.



Dodałam je do szpinaku.


Wymieszałam brokuły i szpinak.


Pozostało już tylko ugotować makaron, polać go sosem i
posypać startym parmezanem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...