Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów.
Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik), z sosami lub same jako przekąska.
Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.
Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.
Składniki na placki:
- 800 g ziemniaków
- 2 szt.marchewek
- pół pęczku natki pietruszki
- świeże gałązki tymianku
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos czosnkowy:
- opakowanie gęstego naturalnego jogurtu
- 1 szt.kiszonego ogórka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- garść koperku
- mały kawałek sera feta
Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach.
Można tez na grubych, jak wolicie.
Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
Ten sam los spotkał marchewkę.
Następny w kolejce jest tymianek.
Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
Powędrował do reszty.
Dodałam natkę pietruszki i przyprawy.
Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków.
Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.
Rozgrzałam patelnię.
Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz.
Wyszły chrupiące i smaczne!
Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy.
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,
ząbek czosnku i pieprz.
Dodałam parę listków suszonej mięty.
Dodałam również kawałek sera feta.
Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem.
Na koniec dodałam świeży koperek.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz